KULINARSKA RADIONICA
Učenici drugih i trećih razreda sudjelovali su u radionici Čarolija bilja: Ružmarin i ljekovite biljke, koju su vodili dr. sc. Sandra Vitko i dr. sc. Bruno Komazec s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu radionice učili su o sastavu, obilježjima i primjeni ljekovitih biljaka, posadili neke od njih te ih proučavali mikroskopom.
Na drugoj radionici su učenici uspoređivali biljke koje su posadili mjesec dana prije te su učili o dijelovima biljaka i od čega su građene biljke. Upoznali su se s dijelovima mikroskopa te su promatrali građu lista.
U radionici izrade jastučića od lavande učenici su usitnjenu lavandu spremali u jutene vrećice te ih oslikavali motivom lavande. Sudjelovali su i u pripremi čaja od ružmarina, koji su nakon obrade pohranili u odgovarajuće vrećice za čaj. Istražili su jela koja se rade s ružmarinom te napisali knjižicu recepata.
Učenici petih razreda sudjelovali su u kulinarskoj radionici kod Marine Obradović gdje su naučili pripremati jela s zdravim namirnicama. Učenici su se upoznali s različitim vrstama brašna i na koji način mogu pripremiti zdrave obroke za sebe, ali i za svoju cijelu obitelj. Pripremali su zobenu kašu, kekse, palačinke, kruh, burgere te peciva. Također su naučili kako se radi i domaća Nutella koja je bila pravi pogodak.
Bavili su se izradom začina i eteričnog ulja od ružmarina te su uz pomoć prikupljenih recepata (od strane učenika drugog i trećeg razreda) izrađivali digitalnu kuharicu u alatu Canva.
Posebno su se istaknuli pripremom keksa s ružmarinom. Keksima i čajem počastili su učenike i roditelje na 4. multimedijskom festivalu i završnoj konferenciji projekta.
Radionice su povezale prirodoslovne teme s kulinarstvom, digitalnim alatima i praktičnim radom, pružajući učenicima vrijedno i zabavno iskustvo učenja.
Što je zabilježila naša kamera

Čarolija bilja: Ružmarin i ljekovite biljke

Čarolija bilja: Ružmarin i ljekovite biljke

Čarolija bilja: Ružmarin i ljekovite biljke

Mikroskopiramo!